Pasta z wątróbki z tym dodatkiem smakuje o niebo lepiej. Zrobisz ją w pół godziny
Chyba najpopularniejszym daniem z wątróbki jest wątróbka smażona z cebulą i jabłkiem. Smaki tych trzech składników doskonale się dopełniają, a dodatki zwiększają soczystość potrawy. Pamiętam o tym także wtedy, gdy przerabiam ten odżywczy podrób w aksamitną pastę. Robi się ją raz-dwa, a posmarowane nią kromki pieczywa smakują wprost obłędnie.
Jak należy przygotować wątróbkę do pasty?
Wątróbkę drobiową przeznaczoną na pastę trzeba poddać obróbce termicznej. Może to być gotowanie albo smażenie. Ważne, żeby nie było zbyt długie, bo wtedy wątróbka straci soczystość i aksamitność. Gotując wątróbkę, należy wrzucić ją na niedużą ilość wrzątku i podgrzewać nie dłużej niż 3-5 minut na niedużym ogniu. Ma tylko stracić różowy kolor w środku. Tak przygotowana wątróbka jest lekka dla żołądka. Jeśli jednak zależy wam na lepszym smaku wątróbki i przyrządzonej z niej pasty, lepiej krótko podsmażyć ten podrób razem z cebulą.
Jak zrobić pastę z wątróbki i jabłka?
Pasta z wątróbki i jabłka smakuje podobnie, jak wątróbka smażona z jabłkiem i cebulą, czyli bardzo dobrze. Też dodaję do nich cebulę, bo po podsmażeniu nabiera przyjemnego, słodkawego smaku. Podobnie zresztą jabłko. A słodkawe dodatki, świetnie harmonizują z wyraźnym smakiem wątróbki. Koniecznie przetestujcie ten przepis, a z pewnością przypadnie wam do gustu.
Przepis: Pasta z wątróbki i jabłka
Smarowidło do pieczywa z wątróbki drobiowej, jabłka i cebuli
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 50 g masła
- 1 słodkie jabłko
- 50 g śmietanki 30%
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie składnikówCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce masła. Dodaj starte na dużych oczkach jabłko, smaż je 2 minuty z cebulą. Wątróbkę oczyść, sparz wrzątkiem, dodaj na patelnię razem z majerankiem. Smaż na niedużym ogniu ok. 2 minuty. Całość przestudź.
- Miksowanie składnikówPrzestudzoną wątróbkę z dodatkami przełóż do miski. Dodaj resztę stopionego masła i śmietankę, całość zblenduj na gładką masę. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem, schłodź.
Jak przechowywać pastę z wątróbki?
Pastę z wątróbki warto przygotować w nieco większej ilości, bo spokojnie można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Trzeba tylko umieścić ją słoiku lub innym, szczelnie zamkniętym pojemniku. Przed zamknięciem naczynia, pastę warto zalać cienką warstwą oleju lub roztopionego masła. To zapobiegnie jej wysychaniu.